Soğuk Hava Depoları

Soğuk hava deposu, yiyecek ve içecek ürünlerinin doğal ortamdaki özellikleri bozulmadan saklanması için üretilmiş büyük buzdolabıdır. Bu depo bazen yalıtımı yapılmış bir oda veya spor salonu büyüklüğündeki bir yerde olabilir. Piyasada Endüstriyel buzdolabı, Sanayi tipi buzdolabı ve Ticari Buzdolabı olarak satılan ürünler de birer soğuk hava deposudur.

Soğuk hava depolarının olmazsa olmazı, enerji verimliliği elde edilerek yapılan soğutmadır. Bunun için gerekli olan da çok iyi bir izolasyondur. Peki yalıtımda kullanılan ana izolasyon malzemesi nedir? Soğuk hava depolarının yalıtım ve izolasyonunda Poliüretan malzemesi kullanılır. Poliüretan, yoğunluğu çok düşük cam, vernik, kauçuk veya köpük görünüşündeki maddedir.

Poliüretan yalıtımı yaparken, soğuk odalar için tavsiye edilen minimum izolasyon kalınlıkları vardır. Bu kalınlıklar soğuk hava deposunun kuzey veya güney bölgeye kurulması ile değişiklik arz eder. İstenen minimum ve maksimum sıcaklıklara bir örnek verecek olursak; kuzey bölgeye kurulacak soğuk hava deposunun -40/-26 dereceler arasında olması istenirse, Poliüretan kalınlığının minimum 125 mm Maksimum ise 225 mm olması tavsiye edilir. Aynı değerler güney tarafta ve güneş gören bir yerde olursa bu kalınlığın 125 mm ile 250 mm arasında olması önerilmektedir.

Soğuk Hava Deposu Ne İşe Yarar?

Soğuk hava depoları, insanların yaşam gereksinimlerini yerine getirebilmek ve doğal ortamda hızlı bir şekilde bozulmaya yüz tutan besin maddelerini koruyabilmek için üretilmişlerdir. Teknolojinin henüz keşfedilmediği eski zamanlarda insanlar bu gereksinimlerini mağaralarda ve kazdıkları özel çukurlarda, yüzeyden daha soğuk yerleri depo olarak kullanmışlardır. Bu şekilde besin maddelerinin bozularak israf olması engellenmiş ve ekonomiye katkı sağlanmıştır. Günümüz koşullarında gıdalar bir ülkeden başka bir ülkeye hiçbir sıkıntı oluşmadan transfer edilebilmektedir. Soğuk zincir dediğimiz bu olay, uçaklarda, gemilerde, trenlerde, tır ve kamyonlarda kurulmuş olan Endüstriyel buzdolabı ve onun muadili soğuk hava depoları sayesinde olmaktadır.

Soğuk Hava Deposu Hangi Standartlarda Olmalı?
Kurulumu Esnasında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

  1. Öncelikle kurulumu yapılacak soğuk hava deposunun kullanım maksadını ve kaplayacağı alan belirlenmelidir. Kurulacak mekân 600 m² ile 1000 m² arası olacak ise, soğuk hava deposu teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi ve sistemi tanıyan bir personel burada görevlendirilmelidir. Eğer teknik personeliniz yoksa çalışanlarınızdan en ehil olanını belgelendirmek suretiyle, eğitim ve seminerlere gönderebilirsiniz. Bu size acil durumlarda servis gelene kadar zaman kazandırarak arızaya daha hızlı müdahale imkânı verecektir.
  2. Çok yüksek bütçelere mal olabilen soğuk hava deposu fiyatları nedeniyle, firmanın büyüme hızı hesap edilmeli, soğuk hava deposu uzun yıllar kullanılacak şekilde hazırlanmalı, daha sonra yapılacak eklemeler zaman, işgücü ve para israfına sebep olacağından dolayı, bu işlerde Ticari Buzdolabı servisi (TBS) ekibinden profesyonel destek alınmalıdır.
  3. Soğuk hava deposu bakımı ve tamiratı için talep edilecek servis bölgesinden çok uzakta ise, soğutma cihazları seçilirken aynı model kompresörler, fanlar, fan çapları ve dijital termostatlar alınmalı ve tamiri kolay olanlar tercih edilmelidir. Yedek parça bulundurulmalı bunların içinde kompresör muhakkak olmalıdır. Ülkemizde en çok kullanılan kompresörler Frashcold Kompresör, Dorin Kompresör, Bitzer Kompresör ve Yarı Hermetik Kompresörlerdir. Stokta bulundurulacak malzeme oranı kullanılan cihazların sayısına göre değişkenlik gösterir. Örneğin 5 adet kompresör varsa bir adet kompresör yedek tutulmalıdır. Fanlar ve diğer aksamlar için de bu husus atlanmamalıdır. Eğer stoklarınızda yedek malzemeniz yoksa Soğuk hava deposu arıza giderme işlemi uzun zaman alacaktır. Bakım, onarım, tamirat için servisin firmanıza ulaşması, büyük şehirlerde 2 ila 4 saati alabilecektir.
  4. Sanayi tipi buzdolabı ve soğuk hava depolarında en büyük ısı kaybı, kapılar sebebiyle açığa çıkar. Soğuk hava depolarının kapıları sürekli açık kalmaya uygun değildir, sevkiyat anında açılan kapılar hemen kapatılmalıdır. Gerekirse Soğuk hava deposu kapı montajı değişim işlemi yapılarak kapıya fan düğmeli sistem yerleştirilmeli, soğuk oda kapısı açıldığı zaman fan durmalı, kapı kapandığında tekrar çalışmalıdır. Bu içerideki soğuk havanın hızlı bir şekilde dışarı çıkmasını engeller. Atmosfer kontrollü odalarda ise, ürün sevk edileceği zaman hariç, kapıların açılması tehlikelidir. Açıldığı zaman da ürün, tamamen sevk edilmelidir.
  5. Gıda mühendisliği hizmeti veren firmalar tarafından, ürünlerin saklama koşulları ve saklama dereceleri öğrenilmeli. Nem miktarına dikkat edilmesi gereken ürünlerin korunması için, soğuk hava deposunu ona göre dizayn etmelidir. İhtiyaç halinde raf yapılmalı ya da ekstra kapı eklenmeli, sevk işlemlerinde de hassasiyet göstermelidir. Gerekirse soğuk hava deposuna nemlendirme sistemi konmalıdır. Örneğin; et, sebze-meyve, süt ürünleri depoları ve donmuş gıdaların saklandığı odaların sıcaklığı +4 ile -40 derece arasında olmalıdır. Soğuk hava depoları muhafaza sıcaklığına göre dört gruba ayrılmaktadır.
    • Serin Muhafaza: +5/+15 derece arasında muhafaza edilen sıcaklıktır. Yeşilbiber, domates ve muz gibi gıdalar sebze odası içerisinde ve serin muhafazada bekletilirler.
    • Soğuk Muhafaza: -5/+5 derece arasında muhafaza edilen sıcaklıktır. Gıda ürünlerinin büyük çoğunluğu bu şekilde muhafaza edilmektedir.
    • Donmuş Muhafaza: -15/-25 derece arasında muhafaza edilen sıcaklıktır. Tüm donmuş gıdalar, donmuş muhafaza sıcaklığında muhafaza edilmektedir.
    • Şoklama: -30/-45 derece arasında bekletilir. Şoklama bir muhafaza değildir. Ürünlerin kısa süre içerisinde -18 dereceye düşürülmesine şoklama adı verilir. (Şok Odası Teknik Servis hizmetimiz de bulunmaktadır.)
  1. Soğuk hava depoları sökülüp başka bir yere takılabilir. Fakat panel ve yalıtım malzemelerini birden fazla söküp takarsanız izolasyon sorunu yaşarsınız. Bu da büyük bir enerji kaybı anlamına gelir. Soğutma sistemlerinde, cihazların problemsiz çalışma süresi 5 yılı geçiyorsa, soğuk hava deposu bakımı, onarım, tamirat ve servis işleminin güvenilir ve profesyonel bir firma tarafından yapıldığının işaretidir. Yılda bir defa ağır bakımları yapılan Endüstriyel buzdolabı ve soğuk hava cihazları 15 yıla kadar dayanabilir.
  2. Soğuk hava deposu projelendirme sonrasında kurulduğu bölgenin iklim koşulları, cihazın ne kadar enerji tüketeceği konusunda bizlere bilgi verir. Ancak imal edilen cihazların üstündeki etiketlerde ve yüklenici firma tarafından verilen fiyat tekliflerinde soğutucuların enerji sınıfları yer alır. Ürünü kaliteli alır ve 1. sınıf malzemeden yapılmış soğuk hava deposu inşa ederseniz, uzun yıllar elektrik faturası sıkıntısı yaşamazsınız.

Komprasör Arızasında Ne Yapmalı?

Soğutma sistemlerinin en önemli parçası kompresördür ve arızalanması durumunda derhal cihazın faaliyeti sağlanmalıdır. Kompresör arızalandığında, soğutma işlemi olmayacağından, soğuk hava deposunun kapısı açılmamalıdır. Genellikle kapısı açılmadığı takdirde, izolasyonu iyi yapılmış bir depo, sahip olduğu oda sıcaklığını 48 saate kadar muhafaza edebilir. Bu sıcaklık değeri -18 dereceye yaklaştığında, süre 24 saat veya 16 saate kadar düşebilmektedir. Bu durumda da vakit geçirmeden Soğuk hava deposu kompresör tamiri için servis talep edilmelidir.

Ticari Buzdolabı servisi (TBS) olarak, Servis hizmetimiz İstanbul ili ve ilçeleri dâhilinde siz değerli müşterilerimize günün her saatinde 7/24 profesyonel hizmet sunmaktadır. Ayrıca 2. el garantili Ticari Buzdolabı ve Endüstriyel Buzdolabı satışımız da mevcuttur. Ticari Buzdolabı servisi(TBS) ekibimiz, haftalık ve aylık planlanan periyodik bakımların yanında, detaylı yapılan ve ağır işçilik gerektiren soğuk hava deposu yıllık bakımları için de orijinal parçalar kullanarak en iyi şekilde işlemi gerçekleştiri. Aklınıza takılan tüm sorularınıza da cevap verecek şekilde eğitim almışlardır. Tüm bakım ve arızalar bilgisayar ortamında kayıt altına alınmakta, arızanın tekerrür etmesi durumlarında hiçbir ücret talep edilmemektedir.

İstanbul ili ve ilçeleri, bizim servis hizmeti alanımızda olup, ihtiyaç halinde süratle istenen yere intikal etme yeteneğine sahibiz. Soğuk hava deposu servisi ve bakım ekibimiz, siz değerli müşterilerimize, farklılığımızı ortaya koyarak yüksek kalitede hizmet vermektedir. Ayrıca tüm halkımıza en ekonomik fiyat alternatifleri sunmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Tüm bu faaliyet ve bakımlarımızın öncelikli hedefi müşteri memnuniyetidir. Bu nedenle görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir. Sizlere rutin olarak hizmet vereceğimiz saatler, Pazartesi ile Cumartesi günleri 08.30 – 19.30 arasıdır. Fiyatlarımızla ilgili ayrıntılı bilgi almak için Ticari Buzdolabı servisi (TBS) firmamızın internet adresini ziyaret edebilirsiniz.